Błędy w aranżacji kuchni

Dziś kolejny fragment najnowszego e-booka o idealnej kuchni – parę błędów w aranżowaniu kuchni, które nie dają Ci spokoju!

Błędy w aranżacji kuchni są bardzo bolesne, nie wybaczają i na co dzień mówią, że coś poszło nie tak. Kuchnia jest pomieszczeniem, które odgrywa szczególnie ważną rolę, na które wydajemy dużo pieniędzy i na projektowanie którego poświęcamy sporo czasu w trakcie aranżowania całego domu. Nic dziwnego. Kuchnia musi być nie tylko ładna, ale i funkcjonalna, i należy ją dostosować do swoich upodobań oraz charakteru.

Pierwszy błąd – złe wymiary

Jak już pisałem wcześniej, omawiając projekty funkcyjne, w trakcie projektowania kuchni musimy koniecznie zwrócić uwagę na jej wymiary. Źle wymierzona kuchnia to często powtarzany i dotkliwy błąd. Wysokość blatów musimy dostosować do swojego wzrostu. Zazwyczaj montujemy go 90–100 cm od podłogi. Blat kuchenny musi mieć przynajmniej 200 cm długości, abyśmy mieli gdzie przygotowywać posiłki oraz trzymać drobny sprzęt AGD. Takiego sprzętu mamy w kuchniach coraz więcej i musi się znaleźć na niego miejsce. Nie mówię tu tylko o czajniku, blenderze czy ekspresie do kawy, ale o coraz częściej pojawiającym się w kuchniach grillu elektrycznym czy thermomiksie.

Kolejna kwestia związana z wymiarami to wysokość górnych szafek i ich odległość od blatu kuchennego. Jeżeli chodzi o wysokość szafek, to mamy tu większą swobodę. Coraz częściej, szczególnie w niewielkich kuchniach, montujemy je pod sam sufit. Jest to jak najbardziej w porządku rozwiązanie, ale zawsze sprawdźmy, czy damy radę swobodnie coś wyciągnąć z tak zamontowanych szafek, a przede wszystkim, czy bez problemu przy szafkach poziomych złapiemy za uchwyt i zamkniemy drzwiczki.

A jak wysoko wiesza się górne szafki od blatu? Sam blat kuchenny dostosowujemy do swojej wysokości. Tak jak wspomniałem, zazwyczaj jest to 90–100 cm, a dół, tj. spód szafek górnych montuje się 55–60 cm nad blatem. Musimy jednak zwrócić uwagę na to, czy mamy w kuchni płytę grzewczą gazową, czy indukcyjną, ponieważ do obydwu tych płyt okapy kuchenne wieszamy na różnych wysokościach, dlatego jeżeli chcemy mieć szafki zrównane z okapem, to musimy się dostosować.

Drugi błąd – płyta grzewcza lub piekarnik w rogu mebli

Super… Ale teraz wyobraź sobie, że trzeba postawić większy garnek lub szybko wyciągnąć coś z gorącego piekarnika. Nie wspomnę o tym, że czasem coś wykipi i zaleje nam blat kuchenny, a w tym przypadku również ścianę czy meble. Nie rób tego, nie warto, mimo że wydaje się, że dzięki takiemu zabiegowi blat będzie mniej poszatkowany czy też uzyskasz na nim więcej miejsca.

Trzeci błąd – za mała odległość zlewu od płyty grzewczej

Nie wiem, czym ten błąd jest spowodowany. Może chęcią „zyskania” więcej miejsca na blacie? Niestety, to złudne wrażenie. Musimy mieć przynajmniej 40 cm przerwy między tymi urządzeniami, aby w każdym momencie móc odstawić gorący garnek czy brudne naczynie, które zaraz umyjemy. Oczywiście lepiej, gdyby między zlewem a płytą było więcej miejsca niż te 40 cm, ale jak się nie ma co się lubi… Warto jeszcze zwrócić uwagę na jedną ważną kwestię przy projektowaniu kuchni: byłoby idealnie, gdyby zlew i płyta grzewcza były na tym samym blacie, a nie na przeciwległych ścianach. Lepiej przenosić gorący garnek nad blatem niż nad podłogą.

Czwarty błąd – brak stref

Nie jest to może najważniejsze, lecz jeśli można je wydzielić w kuchni, to super! Dzięki nimi kuchnia jest bardziej funkcjonalna, praktyczna i poruszamy się po niej sprawnie. Dlatego urządzając kuchnię, powinniśmy zadbać o strefę: mokrą, do przygotowywania posiłków, do chowania pokarmów, do gotowania i pieczenia, a także musimy pamiętać o strefie, w której będziemy przetrzymywali naczynia. Gdy strefy te są dobrze rozplanowane, na pewno ułatwią nam życie.

Piąty błąd – źle zaprojektowane oświetlenie kuchenne

Tutaj nie ma zmiłuj. Nieważne, jak dobrze zaprojektowałeś strefy, jak piękne i nowoczesne są kuchenne fronty, jak dużo masz blatu w kuchni. Jeżeli źle zaplanowałeś oświetlenie, to będziesz się męczył w trakcie prac w kuchni. Jak zamontowałeś tylko jedną lampę u góry na suficie, to możesz świecić, ale oczami ze wstydu.

Należy zadbać zarówno o światło główne, jak i światło kierunkowe, które dobrze oświetli newralgiczne miejsca w kuchni, jak blat, stół czy barek kuchenny. Poza tym dobrze też pomyśleć o świetle nastrojowym. Jeżeli masz kuchnię otwartą na salon lub stół, przy którym często jesz posiłki, to należy pomyśleć o takim oświetleniu, aby móc usiąść do kolacji w przyjemnej atmosferze.

Ale to nie wszystkie błędy – pozostałe 6 znajdziesz w e-booku o idealnej kuchni. Jeśli chcesz dowiedzieć się absolutnie wszystkiego, czego się dowiedziałem w ciągu 20 lat kariery jako projektant – zapraszam do kupna e-booka o aranżacji idealnej kuchni!

Aranżacja kuchni – funkcjonalnej i jednocześnie estetycznej to nie lada zadanie. Można stracić mnóstwo czasu, pieniędzy i włosów zanim dotrze się do pożądanego efektu. Dlatego też powstał e-book o idealnej kuchni, w którym opowiadam, ze szczegółami i przykładami, jak urządzić kuchnię, którą będziecie się zachwycać przez wiele, wiele lat. Sprawdźcie – w przedsprzedaży do 18 września -> https://tiny.pl/cc85n

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *