Blat laminowany a drewniany – jaki blat wybrać do kuchni?

W trakcie remontu kuchni musimy podjąć decyzję, jaki blat do kuchni wybrać. Nie mówię tu tylko o kolorze blatu, jego grubości, ale przede wszystkim o materiale, z którego będzie on zrobiony. Rodzajów blatów jest… dużo. Wszystkie mają swoje wady i zalety, różnią się ceną, wytrzymałością, jakością wykończenia, a przede wszystkim wizualnie.

Na rynku jest spora oferta blatów kuchennych. Najczęściej wybieranym jest blat kuchenny laminowany, lecz są również blaty drewniane, z naturalnych kamieni, takich jak marmur, granit, czy trawertyn oraz blaty kuchenne z konglomeratu. Omówimy sobie teraz wszystkie wady i zalety danych blatów, abyś wiedział, jaki blat do kuchni wybrać.

Obszerniej o blatach kuchennych opowiadam w nowym e-booku o idealnej kuchni – jeśli interesuje Cię blat z marmuru czy z akrylu – tam znajdziesz odpowiedź i moją opinię. Sprawdź, jeszcze tylko tydzień w niższej cenie! Link: https://tiny.pl/cc85n

Dziś na tapetę weźmiemy dwa najbardziej popularne materiały na blat kuchenny – laminat i naturalne drewno.

Blat laminowany

Jest to najczęściej wybierany blat do kuchni. Do jego popularności przyczynił się fakt, że przede wszystkim jest najtańszym blatem, odpornym na ścieranie, na środki chemiczne i wodę. Ma również sporą odporność na temperaturę. Nie możemy stawiać na nim bardzo gorących garnków (maksymalnie do 160° C), ponieważ mogą zostawić na blacie ślad, ale ciepłe, a nawet bardzo ciepłe garnki nie uszkodzą go. Taki blat jest wykonany z płyty wiórowej o grubości zazwyczaj 38 mm i pokryty cienką warstwą laminatu. A teraz omówmy kilka podstawowych wad i zalet blatów kuchennych z laminatu.

Zalety blatu kuchennego z laminatu:

– Cena. Jest to najtańszy blat kuchenny z omawianych.
– Duży wybór wzorów i kolorów. Taki blat może imitować marmur, granit, naturalne drewno. Jest wykonywany w dziesiątkach kolorów i wzorów.
– Wiele wzorów laminowanych blatów jest wykonywanych również dla głębokości aż 120 cm, dzięki czemu można je stosować na wyspach czy wykonać z nich również parapet w oknie kuchennym.
– Odporność na plamienie. Niebagatelna zaleta.
– Odporność na cięcie. Absolutnie nie polecam kroić na takim blacie, lecz jeżeli nam się zdarzy, to nie powinniśmy tym tak łatwo zniszczyć blatu laminowanego.

Wady blatu kuchennego z laminatu:

– Sztuczny produkt, przez co nie wygląda tak ładnie jak np. naturalne drewno.
– Może go zniszczyć woda. Taki blat kuchenny jest wykonany z płyty wiórowej z cienką warstwą laminatu, którą niestety można uszkodzić. Jeżeli przypadkowo zniszczymy ten laminat i woda się pod niego dostanie, to pod dłuższym czasie taka płyta może spuchnąć.
– Każde łączenie odcinków laminowanych blatów będzie widoczne. Jeżeli mamy kuchnię w kształcie litery L lub chcemy z takiego blatu wykonać „nogę”, to połączenie, styk takich blatów będzie widoczny.

Blat drewniany

Oprócz rodzaju drewna w blatach możemy jeszcze wybrać sposób wykonania. Może to być blat z litego drewna lub z klepek, czyli z drewna klejonego. Ta druga opcja jest zdecydowanie częściej wybierana, ponieważ tak wykonany blat jest wytrzymalszy i o wiele tańszy od blatu z drewna litego. Naturalny drewniany blat kuchenny jest piękny, często wybierany do kuchni w stylu skandynawskim, wiejskim, rustykalnym, gdzie takie naturalne materiały ładnie się komponują. Ma on kilka zalet, niestety należy jednak o niego dbać, nie można kłaść na nim pokarmów barwiących oraz trzeba go impregnować przynajmniej raz w roku. Pora na kilka podstawowych wad i zalet drewnianych blatów kuchennych.

Zalety drewnianych blatów kuchennych:

– Naturalność. Taki blat „nie oszukuje” ani niczego nie imituje. Słoje są naturalne, przez co blat efektownie wygląda.
– Można go naprawić. To najważniejsza zaleta! Jeżeli blat się zarysuje czy podziurawi, to możemy go delikatnie zeszlifować i wylakierować na nowo.

Wady drewnianych blatów kuchennych:

– Łatwo je pociąć, dlatego konieczne jest używania desek do krojenia (zalecane oczywiście też przy innych blatach kuchennych).
– Bardzo łatwo wsiąka w nie brud. Wystarczy, że na krótki czas zostawimy rozlane wino, kawałek buraka czy cytryny, a na blacie pozostanie ślad. Dlatego tak ważne jest, aby taki blat wcześniej zaimpregnować i aby szybko wycierać wszystkie zanieczyszczenia. – Nie można stawiać na nich gorących garnków. Takie blaty potrafią się bowiem szybko odkształcić.

Blaty z litego drewna dodają ciepła i naturalnego uroku do kuchni. Z drewna dębowego, bukowego, jesionowego czy bambusowego można wykonać solidny i trwały blat. Warto jednak pamiętać, że drewno wymaga regularnego konserwowania i jest bardziej podatne na zarysowania i uszkodzenia niż niektóre inne materiały.

Podsumowanie

Jeżeli nie chcemy wydawać za dużo na blat, to bardzo dobrym wyborem będzie blat z laminatu. Jednak gdy oczekujemy czegoś naturalnego i nie boimy się pielęgnacji takiego blatu, to bardzo dobrym wyborem będzie drewniany blat w kuchni.

Aranżacja kuchni – funkcjonalnej i jednocześnie estetycznej to nie lada zadanie. Można stracić mnóstwo czasu, pieniędzy i włosów zanim dotrze się do pożądanego efektu. Dlatego też powstał e-book o idealnej kuchni, w którym opowiadam, ze szczegółami i przykładami, jak urządzić kuchnię, którą będziecie się zachwycać przez wiele, wiele lat. Sprawdźcie – w przedsprzedaży do 18 września -> https://tiny.pl/cc85n

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *